Alternatieven

Buurtpreventie met de smartphone kan op allerlei manieren. HeemstedeApp heeft gekozen voor WhatsApp omdat dit momenteel de meest laagdrempelige en meestgebruikte oplossing: verreweg de meeste smartphone-gebruikers hebben wel WhatsApp geïnstalleerd op hun telefoon.

HeemstedeApp is een actief beheerde buurtpreventieoplossing. Leden kunnen de beheerders direct benaderen en het toevoegen van nieuwe leden vergt altijd een handmatige handeling van een beheerder. Daarnaast streven de beheerders actief naar een zo stil mogelijke groep: het is immers geen chatbox.

Er zijn alternatieve buurtpreventie-netwerken actief in Heemstede. Deze hebben in veel minder leden en vergen daarnaast de installatie van een aparte app op de mobiele telefoon. Bij veel van deze apps kunnen meldingen zowel via de app worden ontvangen alsook via email.

Een nadeel van WhatsApp is dat je telefoonnummer gedeeld moet worden én voor iedereen in de groep zichtbaar is. Dit kan worden gezien als een privacy-issue maar dit is beperkt: het telefoonnummer wordt enkel met buurtgenoten gedeeld. Bijvoorbeeld Telegram beschermt het telefoonnummer well. Ook de meeste andere alternatieven tonen het telefoonnummer niet maar delen vaak wel het adres van de gebruikers, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een melding.

 

Overzicht

Er is een wildgroei aan buurtpreventie-oplossingen ontstaan. Er zit kennelijk brood in. Alleen HeemstedeApp is gemaakt door Heemstedenaren en wordt verzorgd door Heemstedenaren. HeemstedeApp is dan ook veruit de populairste buurtpreventie-oplossing in Heemstede met zo'n 3000 leden. Of het ook de beste is? Met ons uitgekiende systeem denken wij van wel ?.

Probeer gerust eens een andere oplossing.

Veiligebuurt

Specifiek gericht op buurtpreventie, heeft koppelingen met politie, Burgernet, Amber Alert en P2000. Ze lijken een agressieve marketingmethodiek te hanteren.

Aantal leden in Heemstede: 110

Nextdoor

Gericht op buurtactiviteiten maar ook buurtpreventie. De privacy policy van Nextdoor is wel opmerkelijk.

Aantal leden in Heemstede: 1000

BuurtApp

Gericht op buurtactiviteiten maar ook buurtpreventie.

Aantal leden in Heemstede: 35

Wij de Wijk

Gericht op buurtactiviteiten en buurtzorg. Niet voor (acute) buurtpreventie.

Aantal leden in Heemstede: niet inzichtelijk.

Peerby

Gericht op het van elkaar lenen van spullen. Niet voor buurtpreventie.

Aantal leden in Heemstede: naar schatting zo'n 200.

Telegram

Alternatief platform voor WhatsApp. HeemstedeApp heeft het initiatief om ook op Telegram buurtpreventie te realiseren afgebroken vanwege te weinig animo.

WhatsApp

Het platform dat gebruikt wordt voor HeemstedeApp ten behoeve van buurtpreventie.

Aantal leden in Heemstede: naar schatting zo'n 3000.

Een aantal HeemstedeApp beheerders is ook lid van Veiligebuurt, Nextdoor en/of Buurtapp.

Laatste wijziging: 10 april 2018